Думки про палестино-ізраїльскїй конфлікт

· 289 words · 2 minute read

Новий виток спіралі палестино-ізраїльського конфлікту почався 7 жовтня з неочікуваного та кривавого нападу терористичної організації ХАМАС та інших палестинських угруповань на Ізраїль, отримавшого назву “Повінь Аль-Акса”. Операція почалася з синхронного пуску 5 000 ракет та прориву бойовиками кордону. Близько 1 400 в абсолютній більшості цивільних ізраїльтян було вбито, 3 000 зазнали ушкоджень, зафіксовані випадки сексуального насилля та викрадання людей. За даними ЦАХАЛу, 222 полонених знаходиться у руках терористів.

У відповідь прем’єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу оголосив ХАМАС війну. За декілька днів Ізраїль звільнив свої території від бойовиків одномоментно почавши знищувати терористичні угрупування у секторі Газа з повітря. Та прямо зараз готується до наземної операції для якої до війська було мобілізовано 300 000 резервістів.

За даними міністерства охорони здоров’я палестинського анклаву, у ході антитерористичних дій Ізраїлю, близько 5 000 палестинців було вбито, що являється безумовною трагедією. На цьому фоні ООН приймає резолюцію про припинення вогню, запропоновану Йорданію. Водночас члени ООН відкинули поправку, запропоновану Канадою та США, про те, щоб засудити в резолюції ХАМАС, бо на їхню думку це є спробою “відбілити” ізраїльські “звірства” в Секторі Газа.

Хоча воля вирішення конфлікту мирним шляхом заохочувана, але на жаль мир сьогодні часто стає зеленим світлом для подальшого тероризму у майбутньому. І я впевнений що це саме той випадок, бо ХАМАС не має наміру створювати сусідські відносини з Ізраїлем, та їх офіційною ціллю є знищення Ізраїлю як держави. Дії ООН є потугою загасити конфлікт, але вони не спрямовані на його вирішення, бо питання тут екзистенційне. Тому вважаю, що єдиними розумним шляхом вирішення конфлікту є наземна операція ціллю котрої є ліквідація ХАМАС як угрупування.

Cвіт не повинен примушувати Ізраїль до ганебного та безнадійного примирення з терористами, а повинен сприяти їхньому знищенню та зменшенню жертв серед цивільних. Відповідальність за вже пролиту та майбутню кров лежить на терористах.